Traditional confectionery, chocolate, ice cream, new elaboration techniques, decoration, presentations and the care for taste and aesthetics are the foundations of the training of a pastry chef.

In addition to elaborating and presenting pastries of all kinds, the student will learn how to manage the production and composition operations and to integrate in the patisserie area in the bakery or restaurant.

  • Duration: 1 Year
  • Degree: Patisserie Expert Certificate
  • Private education: Degree run by ESHS
  • Modality: Classroom-based
  • Methodology: Theoretical-practical course
  • Limited Places: 20 Students per year

Who Is It Directed To?

Pastry enthusiasts

  • People with the intention of developing a career on the field of hospitality, with special interest in the area of patisserie and confectionery
  • Being older than 16 and younger than 23 years old is recommended for this course. Previous experience is not required

The Patisserie Expert course of ESHS, of one year of duration, will enter the student into the world of traditional confectionery, chocolate, ice cream or the new elaboration techniques emphasizing on aspects such as decoration, presentations and the care for the taste and aesthetics. In Addition to this, the students will learn how to manage the production and composition operations and to integrate the patisserie and confectionery area within a bakery or restaurant.

Planes de estudio

Contenidos teóricos
Técnicas de elaboración en pastelería y repostería
Tecnología aplicada de pastelería y repostería
Tecnología de los alimentos
Nutrición y dietética
Higiene alimentaria y seguridad alimentaria
Historia de la cocina y la gastronomía
Inglés
Desarrollo profesional para el empleo
Tecnología de la información
Áreas de estudio de la especialidad
Bloque 1 – Introducción: normas y condiciones higiénico-sanitarias en restauración

Manipulación de Alimentos (certificado de manipulador de alimentos de mayor riesgo).
Prevención de Riesgos Laborales
Bases higiénico-sanitarias en pastelería.

Bloque 2 – Bases de la pastelería

Organización, gestión y maquinaria de pastelería: Tipos de establecimientos. La organización del trabajo en la pastelería. Relación con la cocina en el restaurante. El obrador de pastelería.
Últimas tecnologías referidas a instalaciones, maquinarias y herramientas.
Aprovisionamiento interno en pastelería
Fichas técnicas y escandallos
Utilización de materias primas de pastelería y clasificación gastronómica

Bloque III – Tecnología de pastelería / repostería (teórico -práctico)

Pre-elaboración, regeneración y conservación de productos de pastelería y repostería. El envasado.
Realización de elaboraciones
Postres en restauración
Presentación y decoración de productos de repostería y pastelería

Internship Program

Nuestro ambicioso programa de prácticas (Programa Worlwide Career),  así como los numerosos acuerdos alcanzados con las mejores empresas turísticas y hosteleras nacionales e internacionales, posibilitan que los alumnos de la Escuela Superior de Hostelería de Sevilla realicen cada año sus stages en los hoteles y restaurantes más prestigiosos del mundo, facilitando su inserción definitiva en el mercado laboral con un alto nivel de capacitación.

Request additional information

    [dynamichidden chapter "CF7_get_post_var key='title'"]

    * obligatory fields

    Other Formative Programs

    University Training

    • Hotel and touristic business management
    • Kitchen and nutrition management
    • Master in Hospitality business management and administration (MADEH)
    • Master in Hospitality Management

    Technical Training

    • Superior Diploma in Cuisine and Gastronomy
    • Superior Diploma in Patisserie and Confectionery
    • Superior Diploma in Restaurant Services and Sommelier
    • Specialist Technical Diploma in Cuisine and Gastronomy
    • Specialist Technical Diploma in Patisserie and Confectionery
    • Specialist Technical Diploma in Restaurant Services and Sommelier

    Specialised Training

    • Restaurant Services Expert
    • Cuisine Expert
    • Patisserie Expert
    • Professional Course in Cuisine for Restaurants
    • Professional Course in Patisserie and Confectionery
    • Superior Course in Spanish Gastronomy and Culture
    • Improvement in Culinary Techniques – Level 1
    • Improvement in Culinary Techniques – Level 2