Professional Course in Patisseria and Confectionery

Aim of the course

The integration of operational and technical elements of patisserie and confectionery together with the theoretical knowledge will serve as a pillar for the development of this professional activity (Menu design and elaboration and pastry gastronomical sales, use of products and tools, etc.) For this reason, the theoretical training is complemented with a period of professional internships in a real context, in the workshop-room of patisserie and confectionery and in the school´s restaurant.

  • Total Duration: 4 Months
  • Next Call: Starts September 16th 2019 to december 13th 2019
  • Limited Places: 10/12 Students per course. Obligatory interview in order to have access to the enrolment phase. Call us to arrange a date
  • Coordinator: Fernando Leyva
  • Theoretical classes: one evening a week
  • Practical classes: 4 days a week
  • Location: ESHS – Taberna del Alabardero
  • Degree: Professional patisserie and confectionery expert Diploma (Degree run by ESHS). In order to obtain the degree at least an 80% of assistance is necessary.

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Who is it directed to?

  • People interested in training to become a professional pastry chef
  • People passionate about cuisine in general and pastry in particular

The ESHS imparts the professional course in Patisserie and confectionery of 4 months of duration. In it, the students work in a practical manner the field of patisserie and confectionery combining it with theoretical knowledge. In addition to this, the students will learn about menus designing and elaboration, how to make proper use of the products and the tools used in pastry.

Planes de estudio

¿QUÉ VAS A APRENDER?

  • El funcionamiento de una pastelería profesional, en obradador o en restaurante
  • A elaborar postres y productos de repostería para la carta de un restaurante o de un obrador, manejando los costes
  • A realizar presentaciones y decoraciones de postres
  • A diseñar y realizar la oferta de productos de pastelería
  • Las más recientes técnicas de pastelería y repostería como la gelificación, el trabajo con azúcar, el acabado tercipelo, la técnica espejo o los semifríos
  • A usar utensilios de pastelería para lograr una amplia gama de combinaciones de texturas, sabores y colores
  • A trabajar con productos especiales de pastelería

CONTENIDOS TEÓRICO – PRÁCTICOS

BLOQUE 1: Introducción: normas y condiciones higiénico-sanitarias en restauración
Manipulación de Alimentos (certificado de manipulador de alimentos de mayor riesgo).
Prevención de Riesgos Laborales.
Tecnología de los alimentos: Clasificación de los alimentos en gamas. Conservación y regeneración culinarias. La alteración de los alimentos.
BLOQUE 2: Bases de la pastelería (teórico – práctico)
Organización, gestión y maquinaria de pastelería: Tipos de establecimientos. La organización del trabajo en la pastelería. Relación con la cocina en el restaurante. El obrador de pastelería.
Últimas tecnologías referidas a instalaciones, maquinarias y herramientas.
Aprovisionamiento interno en pastelería.
Fichas técnicas y escandallos.
Utilización de materias primas de pastelería y clasificación gastronómica.
BLOQUE 3: Tecnología de la pastelería/repostería (teórico – práctico)
Pre-elaboración, regeneración y conservación de productos de pastelería y repostería. El envasado.Realización de elaboraciones con:

  • Masas y pastas de múltiples aplicaciones
  • Rellenos y cremas
  • Lácteos y huevos
  • Jarabes, baños, coberturas y mermeladas
  • Pastas, mignardises y petit fours
  • Salsas y coulis
  • Sorbetes y helados
  • El chocolate
  • Tartas

Postres en restauración

Presentación y decoración de productos de repostería y pastelería

Química de los procesos de pastelería

Internship Program

Nuestro ambicioso programa de prácticas (Programa Worlwide Career),  así como los numerosos acuerdos alcanzados con las mejores empresas turísticas y hosteleras nacionales e internacionales, posibilitan que los alumnos de la Escuela Superior de Hostelería de Sevilla realicen cada año sus stages en los hoteles y restaurantes más prestigiosos del mundo, facilitando su inserción definitiva en el mercado laboral con un alto nivel de capacitación.

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Other Formative Programs

University Training

  • Hotel and touristic business management
  • Kitchen and nutrition management
  • Master in Hospitality business management and administration (MADEH)
  • Master in Hospitality Management

Technical Training

  • Superior Diploma in Cuisine and Gastronomy
  • Superior Diploma in Patisserie and Confectionery
  • Superior Diploma in Restaurant Services and Sommelier
  • Specialist Technical Diploma in Cuisine and Gastronomy
  • Specialist Technical Diploma in Patisserie and Confectionery
  • Specialist Technical Diploma in Restaurant Services and Sommelier

Specialised Training

  • Restaurant Services Expert
  • Cuisine Expert
  • Patisserie Expert
  • Professional Course in Cuisine for Restaurants
  • Professional Course in Patisserie and Confectionery
  • Superior Course in Spanish Gastronomy and Culture
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